Cryotherapie zoals wij deze vandaag zullen beschrijven staat beter bekend als Whole Body Cryotherapy oftewel WBC. Men staat hierbij zo’n drie minuten in een diepvries cabine variërend tussen de -110 en -140 graden celcius. Deze extreme kou zou helpen bij het verliezen van vet, het herstel van heftige trainingen en zou zelfs bijdragen aan het verhelpen van pijn. Onze vraag hierbij is natuurlijk: Wat zijn de feiten rond deze zogenaamde behandelingen, of is dit weer de zoveelste health-hype?

Het ontstaan

De naam is afkomstige uit het Griekse Cryo wat letterlijk ‘kou’ betekent. De eerste vormen van cryotherapie werden in 1993 gepatenteerd door Christian Cluzeau, de eigenaar van Cryonic Medical. Het eerste medische apparaat werd echter in 1999 gepatineerd met als doelen pijn te verlichten, de bloedsomloop te verbeteren, ontstekingsremmende functies en spieren te ontspannen.

De feiten

Sinds de therapie en bijkomende producten voor het eerst op de markt zijn verschenen zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Helaas komen de conclusies niet met elkaar overeen. Sterker nog, veel van de resulteten spreken elkaar tegen. Waar het ene onderzoek beweert dat er feitelijk aangetoond kan worden dat proefpersonen verbetering ervaarden in gezondheid beweren andere onderzoekers dat dit enkel zou kunnen voortkomen uit het placebo effect. Volgens de skeptici zouden aanbieders van cryotherapie slechts inspelen op het gevoel van mogelijke afnemers. De keuze is echter aan de consument of zij voor placebo zouden kiezen. Men lijkt af en toe te vergeten dat het placebo-effect bewezen is effectief te zijn voor het verbeteren van zowel sportprestaties als verschillende kwalen.

Bekende afnemers

Cristiano Ronaldo, meerdere malen uitgeroepen tot beste voetball ter wereld zweert er bij en heeft zelfs zijn hele eigen cryocabine aangeschaft voor thuis. Nu kan hij naar eigen zeggen optimaal herstellen van iedere wedstrijd en training en daardoor constant blijven verbeteren. Ook top acteur Daniel Craig zou het liefst zo vaak mogelijk in een cryocabine zitten.