Als we een haarfollikel uit een gebied met veel haar verwijderen en in een gebied met minder haar plaatsen, blijft er haar groeien. Dit komt omdat de haarzakjes die worden getransplanteerd afkomstig zijn uit een gebied dat de haarkroon (donorgebied) wordt genoemd. Dit is een deel van het permanente lichaamshaar dat meestal het hele leven in stand wordt gehouden. De follikels uit de haarkroon worden niet aangetast door het hormoon dihydrotestosteron (DHT), dat verantwoordelijk is voor het vroegtijdig afsterven van haarfollikels. We kunnen dus garanderen dat al het getransplanteerde haar voor altijd blijft groeien. Zoek je een haarkliniek die bijvoorbeeld de FUE methode op een veilig wijze kan uitvoeren met een uitstekend resultaat? Kijk dan eens op Globalhair.nl voor alle aangeboden diensten.

De meest gebruikte haartransplantatie technieken van nu

Momenteel zijn er verschillende haarherstelprocedures beschikbaar, maar de twee belangrijkste zijn FUE en FUT. Deze twee technieken verschillen wat betreft de manier waarop het donorhaar uit het donorgebied wordt gehaald en hoe de haarfollikels worden geprepareerd. Het inbrengen van de grafts in de hoofdhuid (haarimplantatie) gebeurt bij elke methode door middel van dezelfde Slit-techniek. Bij deze techniek wordt met een dun mesje een klein sneetje in de hoofdhuid gemaakt waarin het donorhaar wordt geplaatst. Hier geven we een kort overzicht van elke haartransplantatieprocedure en bespreken we de voor- en nadelen van elke techniek.

Follicular Unit Extraction methode

De FUE (Follicular Unit Extraction) techniek van haartransplantatie wordt ook wel haarstamceltransplantatie genoemd. Bij deze methode worden de follikels (klompjes haarfollikel) één voor één uit de donorplek verwijderd. De follikels worden eerst losgemaakt met een klein hol ponsje. Dit ponsje wordt over de follikel geplaatst en door een semi-roterende beweging losgemaakt. Dit losmaken gebeurt voornamelijk met een handpons en soms met een motorpons, afhankelijk van de hardheid van het haar en de huid. Een motorpunch is sneller, maar kan ook leiden tot beschadiging van de follikels.

Vaak wordt de handpons gebruikt om de enten zo voorzichtig mogelijk te verwijderen. Daarna worden ze één voor één uit de hoofdhuid verwijderd. Deze enten worden in een speciale oplossing geplaatst om later te worden geïmplanteerd. Deze vloeistof bevordert de overlevingskans van de enten. De FUE-techniek wordt beschouwd als de modernste haartransplantatiemethode, maar eigenlijk is het een geavanceerde versie van de traditionele appeloortechniek.

Afwegingen voor de FUE-methode

De FUE-aanpak heeft één groot voordeel in vergelijking met andere haartransplantatieprocessen: er zijn geen zichtbare littekens. Dit is vooral belangrijk als u uw haar heel kort knipt of niet zeker weet of u dit wel wilt. Het nadeel is dat u voor de behandeling volledig kaal moet zijn. Bovendien kunnen er minder grafts (clusters van haarzakjes) in één sessie worden getransplanteerd dan bij een FUT-procedure. Het hoogste aantal te transplanteren grafts ligt rond de 2600 – 2800 grafts per dag. Over het algemeen zijn de grafts slechts 1 of 2 haren, in tegenstelling tot de FUT-strategie die tot 4 haren kan bereiken. Meer informatie over het FUE-proces is beschikbaar.

Follicular Unit Transplantation methode

Bij de FUT-aanpak wordt een stukje hoofdhuid uit het donorgebied genomen. Vervolgens wordt het donorgebied dichtgenaaid met behulp van het nieuwste trichoclosure proces. Deze haarherstel techniek zorgt ervoor dat de littekens bijna niet te zien zijn. Een groep van vier tot acht medische professionals scheiden de grafts één voor één van de genomen strip. Deze enten worden vervolgens gesorteerd in groepen van 1, 2, 3 of 4 haren, en ondergedompeld in een specifieke vloeistof tot ze later worden geïmplanteerd.

Afwegingen voor de FUT-methode

Een voordeel van de FUT-techniek is dat het haar niet geschoren hoeft te worden. Met deze methode kan ook een aanzienlijk aantal grafts (tot 2800) op één dag worden aangebracht. Als het haar van de persoon echter zeer kort is geknipt, is het mogelijk dat er een dun litteken te zien is in het donorgebied. Als het haar 2 cm of langer groeit, is het litteken niet meer zichtbaar.