Het lijkt erop dat de lente daadwerkelijk begonnen is en we weer langzaam toe kunnen gaan leven naar de warme zomeravondjes. De zon is voor de mens de beste manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Helaas zijn er een heleboel mensen die te weinig van deze belangrijke vitamine binnen krijgen omdat we ons massaal insmeren met zonnebrand en andere zonwerende smeersels. Deze producten zorgen ervoor dat de huid geen vitamine D aanmaakt, terwijl dit juist een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van bijvoorbeeld kanker.

Verantwoord zonnen

Wat heel veel mensen denken is dat het belangrijk is om je goed in te smeren voordat je de zon in gaat. Nou is deze gedachte in principe geen slechte. Echter is het zo dat in heel veel van deze zonwerende crèmes stoffen zitten die slecht zijn voor de huid. Je kan er dus beter voor zorgen dat als je de zon ingaat je dit doet zonder je in te smeren. Laat je huid wennen aan de zon door de eerste paar keren dat je je blootstelt aan UV straling je dit voor korte periodes doet, zodat je niet verbrand. Let ook op het moment van de dag dat je je in het zonlicht begeeft. Vermijd sowieso directe zon tussen 12:00 en 14:00 uur, dan is hij namelijk het sterkst. Het beste kan je bruin worden in de ochtend zon.

Toch insmeren?

Wil je je toch insmeren voordat je de zon ingaat? Zorg dan dat je zonnebrandcrème gebruikt die zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten bevat. Deze soorten zijn vaak te koop in verschillende natuurvoeding- en superfoodwinkels. Een andere tip die verantwoord zonnen bevordert is om niet direct met zeep te douchen nadat je uit de zon komt. De zeep zorgt er namelijk voor dat de aangemaakte vitamine D niet de tijd krijgt om opgenomen te worden in de bloedsomloop.