Het koude weer is wéér in aantocht en velen van ons hebben al last van verkoudheid. Dit gaat vaak gepaard met een lager immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. Want behalve het vatten van een verkoudheid zijn er andere aspecten van het lichaam dat nu extra vatbaar zijn. Zoals de huid bijvoorbeeld. Toch kunnen we onszelf bewapenen tegen het terreur van onprettige plekjes op de lichaam. Namelijk met de kennis van het eten of drinken van de juiste voeding en deze uiteraard vervolgens toepassen.
Vandaar dat we vandaag de tijd nemen voor een opsomming van voeding waarmee we verstandig mee willen omgaan. Daarmee willen we niet zeggen dat al het lekkers vermeden moet worden. Aangezien dat weer de nodige stress oplevert (bij mij althans) en dat weer; je raadt het al. Slecht is voor de mentale welzijn en op zijn beurt de huid.

Elk mens is anders.

Wat belangrijk is om te weten is dat er veel pseudowetenschappers beweringen doen omtrent wat wel of niet kan. Feit is dat er veel betwistingen zijn, omdat nieuwe puistjes op het lichaam hormoon gerelateerd kunnen zijn en veel anders factoren aanwezig zijn. Wij zijn als mens vrij uniek en iedereen reageert verschillend op diverse voedingsstoffen. Vandaar dat dit meer als richtlijn dient  en niet zozeer als handleiding. Tuurlijk kan het nooit kwaad om gezonder te eten.. Net zoals water nat is en vuur heet is. Wie wil zichzelf niet gezonder voelen?

Wat te eten?

Voedsel met een hoge glycemische index-notering(GL) is meestal een indicator voor aanstichters van die gemene monsters op je kin of wang. Daarbij kan je denken aan lekkernijen als witbrood, witte rijst en allerlei zoetigheden. Vervang deze door bijvoorbeeld bonen, linzen en doe een keer gek door wit brood te vervangen met bruin brood.
Er zijn meerdere factoren afhankelijk voor het vormen van puistjes, waaronder de hormoonhuishouding. Wat veel mensen echter niet weten is dat de insulineregulering een belangrijk aandeel hierin speelt. Want deze wakkert de hormoonhuishouding aan. Een dieet met Fyto-oestrogeen is aangetoond een aanzienlijk verschil te kunnen maken in tegenstelling tot het eten van veel  verschillende suikers. Bij een Fyto-oestrogeen voedingspatroon kan gedacht worden diverse soorten peulvruchten, linzen, soja en bonen.  De vraag is niet of je minder zoetigheden of brood wil eten. De vraag is of je minder puistjes wil op je huid. Heb je er helemaal geen last van? Eet dan uit solidariteit gezonder voor de minder gelukkigen onder ons en uiteraard voor je eigen gezondheid.

Zuivel.

Zuivel staat er niet bekend om een hoge GL te hebben. Toch zijn een inname van grote hoeveelheden zuivelproducten direct gelinkt aan een toename van oneffenheden op het gezicht. Zoals mijn oma vroeger altijd zei:” Melk voor elk”. Wellicht had ze gelijk, maar toen was ik klein en moest ik nog groeien. Ondanks dat kaas, room en ijs overheerlijk is moet er toch mee opgepast worden. Er zijn gelukkig voldoende plantaardige alternatieven beschikbaar in de winkel en daarom hoeft men niet te treuren.

Chocola.

Ook over chocola is het één en ander te doen geweest. Er werd vaak gedacht dat het te maken had met cacao of gerelateerd daaraan. Nou ik heb goed nieuws. Dit is verre van het geval, want dit is juist wel gezond (met mate, net zoals alles eigenlijk). Het is juist de suiker in chocola dat ervoor zorgt dat het zo slecht is. Als je van pure chocola houdt is het helemaal een feest, aangezien de regel geldt; des te puurder des te beter.