Slaap is enorm belangrijk. Het is cruciaal voor het goed functioneren van je lichaam en je geest. Als je niet voldoende slaapt, kan dit veel vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Maar genoeg slaap is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, ook je uiterlijk lijdt eronder als je nachtrust niet voldoende is.

Te weinig nachtrust betekent extra kilo’s

Slaap heeft een enorme invloed op je uiterlijk. Als je te weinig uren slaapt, heb je een slaaptekort. Slaaptekort maakt je hongeriger en gevoeliger voor overgewicht. Dit komt door hormonale veranderingen en wijzigingen in je eetpatroon. Je gaat ‘s nachts bijvoorbeeld meer snacken en je hebt overdag sneller honger, waardoor je meer gaat eten. Je lichaam verwerkt voedsel ook anders bij slaaptekort. Hierdoor kan te weinig slaap leiden tot extra kilo’s. Dit is natuurlijk zonde. Voldoende slaap is dus zelfs nog belangrijker dan gezond eten.

Je huid en haar

Er is een reden waarom slapen een schoonheidsslaapje wordt genoemd. Dit is niet voor niets. Als je slaapt vernieuwen huid- en haarcellen zich. Als je niet genoeg slaapt, verstoor je dit. Dit heeft als gevolg dat je haar niet meer glanst en dat je huid er vermoeid uitziet. Over het algemeen ga je er sowieso ongelukkiger en ongezond uitzien door onvoldoende nachtrust. Sterker nog, als je niet lang genoeg slaapt, veroudert de huid sneller. Dit zou al voldoende reden moeten zijn om op tijd naar bed te gaan. Een extra tip: haal ook altijd voor het slapen gaan je make-up van je gezicht af. Slapen met make-up op heeft hetzelfde effect als onvoldoende slapen. Ook krijg je hier sneller rimpels door. Als je een keer een avond geen fut hebt voor je reinigingsritueel, leg dan een pak make-up remover doekjes naast je bed. Hier veeg je in no time je gezicht mee schoon.

 

Onzuivere huid

Als je slaaptekort hebt, ben je sneller gestrest. Dit resulteert zoals we al zeiden in onder andere rimpels en een vermoeide huid. Je kunt echter ook een erg onzuivere huid krijgen met bijvoorbeeld meer puistjes. Dit komt door het stofje cortisol. Dit stofje wordt aangemaakt als je moe of gestrest bent en heeft al gevolg dat het collageen in de huid wordt afgebroken. Hierdoor is je huid minder stevig en minder gehydrateerd. Valt het jou dus op dat je ineens veel last hebt van een onzuivere huid? Dan heb je misschien wel gewoon slaaptekort. Houd dit goed in de gaten. Aan slaaptekort kun je verschillende dingen doen. Denk aan eerder naar bed gaan of een beter bed kopen, bijvoorbeeld een fijne boxspring. Je nachtrust en dus je gezondheid is het zeker waard!