Als mensen aan december denken, dan denken ze vaak aan een paar dingen. Kerst, Sinterklaas, cadeautjes en alle vormen van gezelligheid. Stress is niet het eerste wat bij de mens naar boven komt. Toch zorgen deze gezelligheidsfeestjes voor stress.

Sociale verwachtingen

Dat komt door een aantal factoren. We hebben het met zijn allen enorm druk in december. Familie, koken, cadeautjes uitzoeken, werken, surprises maken en nog gezellig doen met familie en vrienden. Om dat allemaal in een maand te proppen kan de nodige stress opleveren. Het probleem is dat veel mensen willen voldoen aan de bijkomstige sociale verwachtingen. Als tijdens het familiediner de gesprekken over politiek weer aan bod komen en er een hevige ruzie ontstaat; is dat symptomatisch voor de stress tijdens de feestdagen. “Bijna iedereen ervaart stress in december”, aldus Irmi Klijntunte een ervaren psychiater op het gebied van stress.

Ouders met een kleine portemonnee ervaart meer stress door de extreme focus op snoep en het krijgen van cadeautjes. Wat te doen om deze stress te vermijden?

Doe waar je zin in hebt

“Om zo veel mogelijk te genieten van de december maand, is het van belang dat je met aandacht leeft en je bewust bent van de dingen waar jij van kan genieten. En dat je vooral keuzes maakt voor jezelf. Dat is altijd het gevaarlijkste van deze tijd van het jaar: Dat je van alles voor anderen doet. Als je geen zin in familie hebt of om iedereen te bezoeken, doe dat dan gewoon niet”.

Dus vul lekker zelf in hoe je de feestdagen rond wil komen!