Maak jij je oren schoon met een wattenstaafje? Misschien niet zo handig. Doktoren stellen dat het juist het tegenovergestelde effect teweeg brengt.

Volgens Dokter Brunings is het normaal gesproken niet nodig om oorsmeer te verwijderen. “Overtollig oorsmeer wordt meestal automatisch uit de gehoorgang afgevoerd. Als het oorsmeer erg naar buiten komt en duidelijk zichtbaar is, kan ik me goed voorstellen dat je het zichtbare gedeelte van je oor wil schoonmaken. Dit kan bijvoorbeeld met een handdoek.”

De reden dat je geen wattenstaafje moet gebruiken.

“Gebruik nooit een wattenstaafje om je oren schoon te maken”, waarschuwt Brunings. Hierdoor zou je namelijk alleen maar meer oorsmeer in je gehoorgang duwen en kan er een oorsmeerprop ontstaan, waardoor je slechter gaat horen. Het komt ook net even te vaak voor dat een persoon met het wattenstaafje is doorgeschoten en door het trommelvlies heen heeft geduwd. Het trommelvlies is een dun vlies aan het einde van de gehoorgang en is belangrijk voor een goed functionerende oor.

Het beschadigen van de trommelvlies komt voor als iemand aangestoten wordt terwijl hij of zij een wattenstaaf in de oor heeft. Ook de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde waarschuwt voor het gebruik van wattenstaafjes.

Als je teveel oorsmeer in je oor hebt?

Mocht het oorsmeer dat in je oor gemaakt wordt om één of andere reden niet goed afgevoerd worden; hoopt het oorsmeer op en kun je last krijgen van een oorsmeerprop. Met als gevolg dat je slechter gaat horen. Brunings zegt daar tevens bij dat het beste is om naar de huisarts te gaan om je oren te laten uitspuiten. Indien het droog oorsmeer betreft, kan het oorsmeer ook slechter worden afgevoerd. Het kan dan melen om thuis een klein beetje olie in je oren te druppelen. Hierdoor wordt het oorsmeer net wat zachter en kan het zo makkelijker uit de gehoorgang komen.