Vier van de vijf jongeren heeft te weinig beweging volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN. Dit kan al vrij snel leiden tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Vooral meisjes laten het na.

In dit rapport over de fysieke welzijn van jongeren luidt de WHO de noodklok.  Mobieltjes, computers en de TV zorgen ervoor dat jongeren enorm lang achter hun beeldscherm blijven hangen. In plaats daarvan moeten ze in actie komen. De WHO schrijft per week voor om minimaal 3 a 4 dagen 30 minuten intens te bewegen. Op dit moment komen ze daar bij lange na niet aan. Het is zelfs zo ernstig dat vier van de vijf jongeren dus niet aan voldoende beweging komen.

Rapport

Het is een rapport dat uitgevoerd is onder 1.6 miljoen jongeren van 11 tot 17 jaar in 146 landen. Er kan gedacht worden aan activiteiten zoals wandelen, fietsen, spelen of deelnemen aan een sport waaraan meerdere mensen meedoen. Het is zelfs zo ernstig dat in 27 landen 90% van de meisjes niet voldoende lichaamsbeweging kregen.

Voordelen van bewegen

Het is op zijn minst zorgwekkend te noemen en het ziet er niet naar uit dat dit tendens af gaat nemen. Regelmatige fysieke activiteiten bieden een groot aantal voordelen. Een verbeterd hart- en longfunctie bijvoorbeeld. Uiteraard wordt je er minder dik van en het leidt tot een verbeterde cognitieve functie. Toch zijn veel jongeren er zich niet bewust van. Daarom is het zaak om deze kennis over te brengen tot deze doelgroep met als gevolg een gezonde toekomst voor zoveel mogelijk Nederlanders.