Geef maar toe dat jij ook hier en daar wel eens een puistje uitknijpt. Dit hoef je niet te ontkennen. Want wist je dat de meeste mensen moeite hebben om van hun puistjes af te blijven. We willen het liefst allemaal een egale stralende huid. Maar door puisten uit te knijpen zal je huid verre van egaal blijven. Maar hoe komt het toch dat we zo graag onze puisten uitknijpen? In deze blog lees je meer over deze fascinatie.

Fascinatie voor uitknijpen van puistjes

Het is voor de meeste mensen erg verleidelijk om een puistje uit te knijpen. En dan niet alleen bij zichzelf maar ook bij anderen waar ze zich vertrouwt bij voelen. Waarom doen we dit? Op het moment dat we een puist uitknijpen en de pus eruit komt wordt het beloningssysteem in onze hersenen geactiveerd. Dit beloningssysteem zorgt ervoor dat er dopamine vrij komt in de hersenen. Dopamine wordt ook wel gelukhormoon genoemd, doordat je er een blij gevoel van krijgt. Hierdoor is het niet gek dat we het niet kunnen laten om een puistje uit te knijpen. Daarnaast komt het gelukhormoon ook vrij in de hersenen wanneer we naar filmpjes kijken waarin puistjes worden uitgeknepen bij anderen.

Puistjes bestrijden? Hoe kan je dat het beste doen?

Puistjes kunnen je zelfvertrouwen behoorlijk beschadigen. En met name wanneer ze in je gezicht ontstaan. Het uitknijpen van puistjes is niet verstandig. Dit komt doordat je er lelijke littekens aan over kunt houden. Ook is het mogelijk dat er nog meer puistjes voor terugkomen. Door het uitknijpen blijft er namelijk troep onder je nagels en aan je vingers zitten. Dit verspreid je vervolgens over je gezicht, waardoor er weer nieuwe puistjes kunnen ontstaan. Daarom is het verstandig om je puistjes op de juiste manier te bestrijden.

Dan vraag je je nu vast en zeker af wat helpt het beste tegen puistjes? Wat je kunt doen is naar een specialist gaan. Maar vandaag de dag zijn er ook steeds betere huidproducten op de markt waarmee jij zelf je puistjes gemakkelijk kunt bestrijden. Met de juiste behandeling tegen acne kun je op de lange termijn puistjes voorkomen. Een acne behandeling kan bestaan uit het gebruik van peelings, maskers en of lotions. Daarnaast is natuurlijk een goede hygiëne belangrijk. Reinig daarom je huid dagelijks. Maar vermijd hierbij de korrelige huidreinigers en maak bij voorkeur gebruik van wegwerpdoekjes. Je zult zien dat je puistjes op de lange termijn steeds meer afnemen.