Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten tandpasta’s dat de keuze reuze is. U kunt uren in de winkel staan en twijfelen over de juiste tandpasta. Maar waarom twijfelt u daar eigenlijk zo lang over? Het lijkt namelijk zo’n simpele keuze. Onze tanden zijn ons visitekaartje en het is daarom belangrijk dat deze er goed verzorgd uitzien. De keuze van het soort tandpasta draagt daaraan bij.

Soorten tandpasta’s

Iedereen weet dat het belangrijk is om minimaal twee keer per dag uw tanden te poetsen. Door uw tanden met een goede tandpasta te poetsen zorgt u voor gezonde tanden, kiezen en tandvlees. Daarnaast zorgt tandpasta ervoor dat uw tanden glad gemaakt worden, tandplak minder kans heeft om aan uw tanden te blijven plakken en dat u een frisse adem heeft. Het is belangrijk dat uw tandpasta fluoride bevat. Fluoride zorgt er namelijk voor dat u minder snel gaatjes krijgt en dat het glazuur rondom uw tanden sterker wordt. Maar welke tandpasta heeft u eigenlijk nodig om uw tanden goed te kunnen poetsen en daarbij gezond te houden?

Fluoride tandpasta

Dit type tandpasta maakt tanden en kiezen steviger. Tevens zorgt de juiste hoeveelheid van dit soort tandpasta ervoor dat gaatjes voorkomen worden. Fluoride is een natuurlijke stof die zich daarnaast concentreert in groeiende botten en helpt het tandglazuur op de melk- en volwassen tanden te verharden voordat deze doorkomen.

Gevoelig tandvlees

Wanneer u last heeft van gevoelig tandvlees is dit type tandpasta aan te raden. Deze tandpasta bevat, in tegenstelling tot andere tandpasta’s, tinfluoride dat effectief werkt bij het voorkomen van tandvleesontstekingen.

Gevoelige tanden

Tandpasta in het algemeen werkt goed tegen gevoelige tanden. Wanneer u last heeft van gevoelige tanden is het belangrijk dat u met regelmaat uw tanden poetst. Ook het gebruik van een zachte tandenborstel in combinatie met mondwater helpt bij gevoelige tanden.

Tandpasta voor kinderen

Kindertandpasta bevat minder fluoride dan volwassentandpasta omdat het voor een kind schadelijk kan zijn om teveel fluoride binnen te krijgen. Het kan namelijk zo zijn dat kinderen tandpasta opeten wat kan leiden tot gevlekte tanden oftewel tandfluorose.

Whitening

Hoewel dit type tandpasta zorgt voor wittere tanden is het gevaar dat het, het tandvlees en het glazuur van de tanden kan aantasten. Wanneer u toch gebruik wilt maken van deze tandpasta is het aan te raden deze slechts één á twee keer per week in combinatie met een andere tandpasta te gebruiken.

Anti tandsteen tandpasta

Veel mensen zullen tijdens een tandartscontrole merken dat zij last hebben van tandsteen. Wanneer dit het geval is, is dit type tandpasta een goede optie aangezien deze ervoor zorgt dat tandplaque verwijderd wordt en tandsteen tegengegaan wordt.

Biologische

Dit type tandpasta bevat geen fluoride maar bestaat voornamelijk uit plantenextracten, mineralen en biologische oliën.

Wanneer u uw tanden gaat poetsen is het van belang dat u een halve tot één centimeter tandpasta op uw tandenborstel aanbrengt. Op deze manier ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen. Met welke tandpasta u uw tanden moet poetsen hangt af van uw eigen gebit. Het ene type tandpasta is niet perse beter dan het andere. Mocht u vragen hebben over het gebruik van tandpasta, neem dan contact op met een van onderstaande tandartspraktijken:

Tandartspraktijken in Noord-Holland

Tandartspraktijken in Zuid-Holland

Tandartspraktijken in Utrecht

Tandartspraktijken in Noord-Brabant