Zonnebanken wel of niet verstandig?

zonnebanken

Een lekker bruin kleurtje, wie wilt dit nu niet? Iedere zomer doen mensen hun best om een bruin kleurtje op te sparen. Lekker zonnen aan het zwembad of op het strand. Het is alleen jammer dat dit kleurtje ook weer verdwijnt. Goud-bruin veranderd langzaam weer naar lijkbleek en dit vinden de meeste mensen maar niks. Vooral jongeren die die steeds meer uiterlijk bewust zijn, kiezen er dan ook voor om ook in de wintertijden te gaan voor een lekker kleurtje. Dit doen ze door te gaan zonnebanken.

Zonnebanken voor dat mooie kleurtje

De zonnebank lijkt dan ook de oplossing. In het jaar 2014 had maar 35,7 procent van de volwassenen aangegeven ooit onder de zonnebank te hebben gelegen. Onder de studenten was dit percentage 55 procent en voor pubers 19,3 procent. Vooral bij de pubers kan dit schadelijk zijn en levert zonnebanken een vergroot risico op voor huidkanker. Dit is de reden dat jongeren onder de 18 moeten worden geweigerd bij zonnestudio’s.

Huidkanker

Is het het nu allemaal waard? Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen zonnebanken en ontwikkeling van melanoom de ergste vorm van huidkanker. Ook andere vormen van huidkanker kunnen worden ontwikkeld door het gebruik van de zonnebank. Mensen met moedervlekken zijn extra gevoelig voor de ontwikkeling van melanoom.

De UV-straling aanwezig in de zon en ook in de zonnebanken is schadelijk voor de huid. Het is verstandig om niet te lang te zonnen en in de zomermaanden de zonnebank helemaal over te slaan. In deze periode krijgt jouw lichaam al behoorlijk veel UV-straling te verwerken en om dan ook nog naar de zonnebank te gaan is te veel van het goede.

Veel mensen denken ook dat het goed is om door middel van de zonnebank, het vitamine D tekort op te vangen dat ze hebben in de wintermaanden. UV-licht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D. Dit tekort kan ook worden opgevangen door je voeding. In vette vis, vlees en eieren zit veel vitamine D. Daarnaast kunnen ook voedingssupplementen worden gebruikt.

Het advies is dus, ga zo min mogelijk naar de zonnebank en het liefst helemaal niet.

Geef een reactieReactie annuleren