De Nederlander weegt zwaarder

               De Nederlander is sinds 1981 niet veel langer geworden. Wel zijn we gemiddeld zwaarder geworden blijkt sinds vandaag uit het de gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Mannen

Mannen zijn sinds 1981 gemiddeld 3,8 centimeter langer geworden en zo’n 9 kilo zwaarder. Dit houdt in dat per centimeter de man gemiddeld genomen 2,3 kilo zwaarder is geworden. Dat dit correleert met een stevige toename van calorieën inname kan geen toeval genoemd worden. Mensen zijn meer gespierd dan 1981, maar ook veel vetter. Vandaar deze cijfers.

Vrouwen

In dezelfde periode zijn vrouwen gemiddeld 1,5 centimeter langer geworden en zo’n 7 kilo zwaarder.
Dat betekent dat gemiddeld genomen vrouwen per centimeter 4,7 kilo zwaarder zijn geworden. Vooral in de periode 1990-2000 en 2010-2019 was er een forse toename te zien onder vrouwen qua gewicht. En dit terwijl ze amper groeide in de lengte.

Landelijk gemiddelde

Hoewel de gemiddelde Nederlander aanzienlijk dikker is geworden de afgelopen jaren, zijn er nog zeer veel mensen die hun gewicht op of onder het landelijk gemiddelde hebben. Logisch natuurlijk, anders zou het geen landelijk gemiddelde zijn. Het gemiddelde is zo hoog doordat er veel mensen zijn die extreem zwaar zijn. Deze tendens schijnt steeds vaker voor te komen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tips

Geef een reactieReactie annuleren